Hoppa till sidans innehåll

Tio år senare

26 AUG 2020 19:02
Ett par varma dagar i mitten av augusti 2010 stod Kils AIK som arrangör för ungdoms-SM i friidrott. Läktaren längs Sannerudsvallens upplopp var nybyggd och står där än idag – men vad hände med de aktiva som var med den där helgen för tio år sedan?
  • Uppdaterad: 26 AUG 2020 19:02

Om vi börjar med att gräva där vi står så kan vi konstatera att Kils AIK själva tog tre medaljer, en av varje valör:
Guld för Lisa Engman i höjdhopp för flickor 16.
Silver och brons för Hanna Hermansson i 300 m häck respektive 300 m för flickor 15.
Och dessutom en fjärdeplats för Sofia Granander på 300 m häck för flickor 16.

De aktiva som tävlade på Sannerudsvallen för tio år sedan var alltså 15-16 år då och är således 25-26 år idag. Många av dem har förstås lagt spikskorna på hyllan, men andra har faktiskt tagit sig en bra bit i karriären.

Den som kanske ändå har tagit sig allra längst, så här långt, är killen som mäktade med två guld (kula och diskus), ett silver (tresteg) och ett brons (spjut) i pojkar 16: Simon Pettersson. Då en tanig kille från Örbyhus IF, idag en av världens bästa diskuskastare. Den gångna helgen noterade han nytt personbästa med 67.72 vid Bauhausgalan och blev tvåa bakom Daniel Ståhl.

I den yngre pojkklassen hittar vi en kille som gick medaljlös från Kil, men som plockat en och annan SM-medalj sedan dess. Mångkampare brukar ju göra det. Fredrik Samuelsson visade mångkampstakter redan för tio år sedan med att bli åtta på 100 m häck, fyra i stav och nia i diskus, förutom att gå resultatlös från kultävlingen. Nu för tiden är han Sveriges klart bäste mångkampare med bland annat fem SM-guld i tiokamp och ett flertal stora mästerskap under bältet.

En annan som nått framgångar på senare år och höjt det svenska rekordet över 19 meter i kula är Fanny Roos. 2010 tävlade hon för moderklubben Ljungby FIK och vann, förstås, kultävlingen för flickor 15. Men hon tog dessutom silver i diskus och brons i både slägga och spjut. Kulsegern visade vad som komma skulle när Fanny distanserade tvåan med drygt två meter.

En av de som lyckades besegra Fanny Roos den gången var Sofi Flink som tog hem guldet i spjut. Några år senare blev det guld i både junior-VM och junior-EM samt svenskt rekord. Efter en hel del skadeproblem de senaste åren blev det SM-silver i Uppsala här om veckan.

Andra namn som dyker upp är årets båda svenska mästare i tresteg: Jesper Hellström och Rebecca Abrahamsson. Jesper lämnade Sannerudsvallen med en tjugondeplats i längdhopp och en niondeplats i tresteg för pojkar 15. Rebecca, i den äldre flickklassen, tog däremot guld i tresteg och nådde dessutom finalen på 300 meter häck, där hon dock bröt.

Apropå tresteg så blev årets SM-tvåa i den grenen, Isak Persson, guldmedaljör i höjdhoppet för de femtonåriga pojkarna i Kil. Trea i den tävlingen blev i sin tur Andreas Carlsson, som ju tog silver i längdhopp vid SM i Uppsala förrförra helgen. I Kil 2010 blev det däremot bara en tiondeplats i längd och han var faktiskt snäppet högre upp i resultatlistan med sin åttondeplats tresteg – fyra centimeter före redan nämnde Hellström i den grenen.

I de två längsta loppen, 2000 m och 1 500 m hinder, i den yngre flickklassen tog Sarah Lahti guld och silver. Sex år senare slog hon svenskt rekord på 10 000 m vid OS i Rio de Janeiro och vid SM i Uppsala blev det silver efter flera skadefyllda år.

I vintras noterade Andreas Almgren svenskt rekord på 3 000 m vid inomhus-SM i Växjö och i Uppsala tog han SM-silver på halva distansen. I Kil för tio år sen blev det dubbla guld med segrar på både 800 m och 2 000 m.

Men snäppet värre den gången var faktiskt Napoleon Salomon, som väl skulle kunna tituleras som en av två USM-kungar den gången med segrar på 1 500 m, 3 000 m och 2 000 m hinder för pojkar 16. Segermarginalen i hinder skrevs till nästan exakt nitton sekunder. Men Napoleon var inte ensam om tre guld. Också Viktor Gardenkrans lyckades med samma bedrift: Segrar i kula, diskus och slägga för pojkar 15. Nu för tiden är det kula som gäller för Viktor och i Uppsala blev det silver på nya personbästat 19.32.

Men alla unga friidrottare blir ju faktiskt inte friidrottare som vuxna. På silverplatsen i 300 m häck för flickor 16 år hittar vi namnet Maja Dahlqvist, tävlande för Kvarnsvedens GoIF. Åtta och ett halvt år senare skulle hon få kliva upp överst på prispallen. I sprintstafett. Vid skid-VM i Seefeld. Tillsammans med Stina Nilsson. Lägg därtill nio individuella pallplatser i världscupen - så här långt.

Så nog kan man med fog säga att både en och annan blivande storstjärna fick chansen att visa upp sig på Sannerudsvallen den där gången för tio år sedan.

Den kompletta resultatlistan från USM 2010.

Lisa Engman vinner USMLisa Engman, Kils AIK, tar emot USM-guldet på hemmaplan

Skribent: Stefan Holm
E-post: This is a mailto link

 

 

Hallquist logo-PMS300

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Postadress:
Kils AIK FIK - Friidrott
Östra Glänne Sanningen 1
66592 Kil

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@kilsfriidrott...