Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

En tillbakablick

23 MAR 2021 14:31
En vanlig missuppfattning är att bara för att något är på ett visst sätt just nu så har det alltid varit så och kommer alltid att så förbli. Så är det inte.
  • Uppdaterad: 23 MAR 2021 14:31

Eftersom vi igår presenterade de nya tävlingskläderna tänkte jag att det kunde vara läge att titta lite på klubbdräkter som passerat revy genom åren. Sen insåg jag att det finns två andra saker att samtidigt titta lite närmare på. Så det gör vi genom att studera den här bilden en stund.

Lilja2.jpg

Fotot är taget på Sannerudsvallen i början av 1970-talet och det finns ett par saker som slår en direkt:
Det första är att det, förstås, är en löpare från Kils AIK i täten.
Det andra är att han har en mörk tävlingsdräkt, kanske mörkt röd, kanske till och med svart.
Det tredje är att klubbmärket på dräkten består av KAIK-skölden och den sitter mitt på bröstet.
Det fjärde är att det är något som inte stämmer med att den är tagen på Sannerudsvallen.

Vi börjar därför med den fjärde tanken. Visst ser omgivningen bekant ut. Samtidigt som den inte är det. Bilden är nämligen tagen på "gamla" Sannerudsvallen. Den löparbana som gick runt det vi idag definierar som B-planen, alltså den fotbollsplan som ligger närmast Sannerudsskolan (som förr hette Centralskolan). Bilarna på bilden är alltså parkerade där Sannerudsvallens parkering fortfarande ligger.
Och faktum är att man än idag, varma somrar eller via Google Maps, kan se var den gamla banan gick. Trots att "nya" Sannerudsvallen med sina allvädersbanor invigdes redan 1974.

Sannerudsvallen.jpg

Den tredje tanken med den där första bilden då. Den med klubbmärket.
Någon gång i mitten-slutet av 1980-talet blev Kils AIK en alliansförening. Från att tidigare har varit en enda förening med flera sektioner stod nu varje sektion på egna ben. Därav Kils AIK friidrott. I samma veva byttes KAIK-skölden ut mot den text vi sedan dess använt som logga på våra tävlingskläder.
Men tydligen har det en gång i tiden funnits ett annat klubbmärke för föreningen. I alla fall om man ska tro på websidan klubbmarken.com som visar upp det märke som finns längst till vänster på den här bilden med noteringen "Gammalt märke".

Klubbmärken.jpg

Exakt när det användes och när det sen ersattes av skölden i mitten på bilden har jag inte lyckats bringa klarhet i. Men från och med slutet av 80-talet ersattes i alla fall skölden med texten längst till höger.
Övriga Kils AIK-klubbar, alltså fotbollen, ishockeyn och handbollen, har alla sedan dess gått tillbaka till skölden medan vi alltså hållit kvar vid texten - även om vi alltså nu, på årets tävlingsdräkter, gör en försiktig tillbakagång till det som varit. Däremot går vi nog aldrig tillbaka hela vägen till märket längst till vänster.

En annan skillnad mellan friidrotten och de andra sporterna i Kils AIK är klubbfärgerna. När jag själv tog mina första stapplande steg i föreningen (1988) var det rött med vita inslag som gällde. Och jag trodde att det alltid hade varit så.
Naturligtvis är det möjligt att löparen på den översta bilden i den här texten bär ett (mörkt) rött linne och vita byxor. Men eftersom löparna som följer honom alla bär IF Götas röda dräkter så är frågan om KAIK-löparens linne ändå inte är svart. Detsamma gäller den löpare som ligger på sjätte plats med nummer 57 på bröstet. Också han tävlar för Kils AIK, också han bär ett linne mörkare än IF Götas röda. Exakt varför löparen i täten saknar nummerlapp är också oklart, men kanske är han hare.

Sen snubblade jag över en annan bild, från 1978, när Kils AIK:s Lars Enqvist springer hem Lidingöloppet - och han är klädd helt i vitt! Noterbart är att det skulle dröja ända tills 2003 innan en svensk vann Lidingöloppets elitklass igen.

520_02_lars-enqvist-vann-1978.jpg

Så frågan är alltså hur röda Kils AIK egentligen varit historiskt sett.

Det jag däremot vet är att sommaren 1990 är en brytpunkt. Då började nämligen de äldre aktiva i klubben tävla i svartvita linnen med svarta shorts/tights. Exakt varför denna förändring gjordes låter jag vara osagt, men kanske ville man skilja ut sig från grannen i sydost som man ofta tampades mot i lagtävlingar på ungdomssidan. Från och med 1991 var det svart, med vita eller gula inslag som gällde för alla aktiva. Med åren kom dock det gula att ta över mer och mer. När jag tittar tillbaka på gamla bilder av mig själv verkar vi åren 2003-2004 ha haft linnen med gul front och svart rygg. Sen blev det svartare igen, den modell som Irene Ekelund bär på den här bilden gällde med små variationer under ett antal år.

IreneEkelundx300.jpg

Nästa brytpunkt tycks vara 2013 när överdelen på tävlingsdräkten blir övervägande, eller till och med helt, gul. Och det är alltså så som också årets nya tävlingskläder ser ut - men som de alltså inte alltid har sett ut. Lika lite som klubbmärket alltid sett ut på samma sätt eller Sannerudsvallens friidrottsbanor alltid legat där de ligger idag.

Skribent: Stefan Holm
E-post: This is a mailto link

 

 

Hallquist logo-PMS300

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Postadress:
Kils AIK FIK - Friidrott
Östra Glänne Sanningen 1
66592 Kil

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@kilsfriidrott...