Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Vem är Goliat?


Goliat hoppar höjdhopp

Stenålderspojken Goliat skapades av serietecknaren och illustratören Kenneth Hamberg 1975. 1982-1990 hade Goliat en egen serietidning i Sverige och 1986-1992 i Ungern!
Mest känd kanske han ändå blev genom att vara med som animerad film i kultprogrammet HAJK där Kilsbördige Bengt Alsterlind var programledare och lärde hela Sverige att vi säger "Tjipp" i Värmland. (Det gör vi inte).

Berättelserna om Goliat utspelar sig i stenåldersmiljö och huvudpersonen är en klok pojke som ofta hjälper de andra grottmänniskorna att lösa problem. Till sin hjälp har han en magisk hammare som har en egen vilja och bland annat kan krossa föremål med en otrolig kraft. Han har dessutom ett magiskt smycke där varelsen Tidsfaktorn bor. En varelse som gör det möjligt för Goliat att resa i tiden.

Goliat kastar spjut 

Goliats närmaste vänner är Ulrika, Iwo och Våge, som tillsammans utgör Stengänget. Två andra viktiga figurer i serien är Goliats föräldrar Tor och Ina. Dessutom figurerar de korkade Tykebröderna och den egenkäre Gorm.
Och Goliats häst, Snorpenbass, förstås.

Från början bodde Goliat och hans familj i Torsby, döpt efter pappa Tor, men i nummer 12/1984 (passande nog samma år som Goliatspelen arrangerades för första gången) flyttade familjen söderut längs Fryken till byn Kilsby. Det vi idag känner som Kil och där Goliatspelen fortfarande arrangeras på Sannerudsvallen varje år.

Läs om när Goliat och hans familj flyttade till Kil

Introt från den animerade serien hittar du här

Och ett avsnitt hittar du här

Goliat nummer 8 1985

Uppdaterad: 30 JUL 2020 12:53 Skribent: Stefan Holm
E-post: This is a mailto link

 

 

Hallquist logo-PMS300

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Postadress:
Kils AIK FIK - Friidrott
Östra Glänne Sanningen 1
66592 Kil

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@kilsfriidrott...