Hoppa till sidans innehåll

Kalle Wikströms väg invigd

04 DEC 2016 21:06
Vem var Kalle Wikström?
  • Skapad: 04 DEC 2016 21:06

Det kanske är många som är aktiva i föreningen nu som inte vet vem Kalle Wikström var? Janåke Halth som även skrev ett medborgarförslag om att döpa en väg efter Kalle har skrivit ihop en fin text om Kalle:

Kalle Wikström, vem var han?

Jo, han var den person som främst bidrog till att Kils AIK friidrott var en av Sveriges bästa friidrottsklubbar under 60, 70 och 80-talet.

Kalle kom från finska Österbotten till Kil 1958, för att arbeta som charkuterist. Snart upptäckte man att han också var utbildad friidrottstränare som fått ge upp sin egen karriär på grund av ett medfött hjärtfel.

Kalle började med systematisk träning av de unga friidrottare som fanns. Bland annat började han med träning på vintern, vilket var ovanligt på den tiden. Den organiserade träningen gav snabbt resultat och ryktet om Kalles framgångar med sina friidrottare spred sig till Finland som nu erbjöd honom en tjänst som distriktstränare. Kalle accepterade och saknaden efter honom var enorm här i Kil.

Ett Värmlandslag i friidrott bjöds in till tävlingar i Österbotten 1960. Med på resan fanns ledare som hade bestämt sig: Kalle skulle tillbaka till Kil. 1961 var han tillbaka i Kil tack vare ett anställningspaket med flera parter inblandade.

Framgång föder framgång, detta besannades verkligen i Kil för nu började även utsocknes friidrottare söka sig till kil för att få professionell träning.

Säsongen 1961 tog Kils AIK 12 distriktsmästerskap vilket var en fördubbling från året innan.

Kalles mångsidighet visades genom att han fick fram svenska mästare i löpning, såväl som hopp och kast. Först ut var Lage Tedenby, olympier i hinder 1960 i Rom. !966 tävlade han för Kils AIK och tog klubben första senior-SM då han vann 10,000 meter.  Efter Lages triumf kom SM tecknen ”som på löpande band” till Kils AIK.

1972 var ett framgångsrikt år. Kils AIK kom på femte plats på SM standaret. Det året erövrade Kils AIK:s friidrottare 17 st. SM guld, 7 silver och 5 bronsmedaljer.

Framgångarna för friidrottarna i Kil gjorde att Svenska Friidrottsförbundet fick upp ögonen för Kalle och hans träningsmetoder och han engagerades som landslagstränare.  

Tyvärr gjorde hans hjärtsjukdom att han drabbades av två hjärnblödningar med kort mellanrum när sedan den tredje kom orkade hans kropp inte längre. Kalle avled 65 år gammal.

Detta är en mycket, mycket kort sammanfattning av Kalles liv som tränare och nästan allt i allo i Kils AIK friidrott.

Vill du läsa mer om Kalle. Låna boken värmländsk idrott 100 år. Du hittar också mer om Kalle i skriften Kils AIK 50 år.

Janåke Halth

 

Skribent: Helena Svensson
Epost: Adressen Gömd

 

 

Hallquist logo-PMS300

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Postadress:
Kils AIK FIK - Friidrott
Östra Glänne Sanningen 1
66592 Kil

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@kilsfriidrott...