Hoppa till sidans innehåll

Finnkampsdebut

07 SEP 2020 19:46
Det var några år sedan senast, men i helgen var det åter dags för en killing att dra på sig landslagsdräkten och representera Sverige i den klassiska Finnkampen.
  • Uppdaterad: 07 SEP 2020 19:46

Genom åren har åtskilliga av Kils AIK:s friidrottare fått äran att delta i Finnkampen och en vacker dag kanske vi till och med publicerar en lista på dem här på hemsidan. Den senaste var i alla fall Oscar Vestlund som, innan han bytte till IF Göta, hann med att representera sin moderklubb i 2014-års Finnkamp. Året innan, 2013, hade vi faktiskt två deltagare med i form av Irene Ekelund (seger på både 100 m och 200 m, dessutom med finnkampsrekordet 22.95 på den senare sträckan) och Lisa Engman.
Och i år var det alltså dags igen.

Det var Melwin Lycke Holm som fick den stora äran efter sitt SM-guld tidigare i sommar. Men i en annorlunda Finnkamp, präglad av Corona-pandemin, och i höstkyligt väder fick han en kämpig kväll. Efter att ha glidit över både 1.95, 2.01 och 2.05 i första försöken kom två misslyckade hopp på 2.09 innan han räddade sig kvar i tredje och sista försöket. På 2.12 upprepades exakt samma sak, med två rivningar och över i tredje, innan det tyvärr tog stopp på 2.14 - även om det också där var nära att lyckas i tredje försöket.

Till slut blev det en fjärdeplats för Melwin i tävlingen och en snöplig 10-12-förlust mot de finska hopparna i grenen efter att vinnaren Arttu Mattila krånglat sig över 2.14 i sitt sista försök.

Och även om Oscar Vestlund bytt det gula Kilslinnet mot ett rött Götalinne så går ränderna aldrig riktigt ur. För Oscars del blev det en femteplats i släggtävlingen, 6-16 i grenen mot de övermäktiga finnarna, men väl ett nytt årsbästa med 71.21.

Melwin tog alltså 3 poäng och Oscar tog 2 poäng - och tre plus två bli ju som alla vet fem...
...och som av en händelse skrevs den svenska totalsegern i landskampen på herrsidan till 206-201, alltså fem poängs marginal ner till de blåvita lejonen.
De svenska damerna, som alltså tävlade helt utan inslag från Kils AIK, vann till slut med 221-186.

Stefan Holm, Oskar Lundqvist, Emil Uhlin och Melwin Lycke Holm

Den svenska höjdhoppstruppen i Finnkampen 2020: Stefan Holm (coach), Oskar Lundqvist, Emil Uhlin och Melwin Lycke Holm. (Bild från Bildbyrån)

Skribent: Stefan Holm
E-post: This is a mailto link

 

 

Hallquist logo-PMS300

 

SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

Postadress:
Kils AIK FIK - Friidrott
Östra Glänne Sanningen 1
66592 Kil

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kansli@kilsfriidrott...